Februári tennivalók a kertben


Óriási tévedésben van, aki azt gondolja, hogy az év elején nincs sok tennivaló a kertben.
 

A február mindig fordulópont egy kert életében: kint még hideg van, de a tavasz első jelei már megérkeztek. A napok egyre hosszabbodnak, a földben szunnyadó magok és virághagymák felébrednek. Rövidesen hajtani kezdenek a lágyszárúak, majd megjelennek az első rügyek is a fákon.

Első körben ellenőrizzük a kerti szerszámok és eszközök állapotát.

Ha kellően körültekintők és gondosak voltunk ősszel, akkor a szerszámokat megtisztítva tettük el télire egy száraz, védett helyre. Azonban még így is előfordulhat, hogy a fém eszközöket kikezdte a rozsda, vagy egyes szerszámok anyaga elöregedett az állásban. Nézzük át őket, vizsgáljuk meg, melyik szorul élesítésre, ápolásra, esetleg cserélésre. A fém szerszámainkat töröljük át olajba mártott ronggyal, hogy tavasszal majd úgy vehessük őket elő, mint ha újak lennének. A kerti gépeink számára is fontos a megfelelő tárolás és karbantartás. A benzines gépeink számára már most gondoskodhatunk üzemanyagról, az akkumulátorosakat pedig ellenőrizhetjük, hogy szükség van-e töltésre. Azért is érdemes ezeket beindítani, hogy meggyőződjünk róla, megfelelően működnek-e. Ne akkor derüljön ki, hogy javításra szorulnak, amikor már használnunk kell őket! A fanyelű szerszámokat kenjük át lenolajjal, így jelentősen meghosszabíthatjuk az élettartamukat. Az egyes műanyag eszközökre jellemző, hogy az állásban elöregednek, tehát ezeket is vizsgáljuk át. Amennyiben szükség van egy új vödörre vagy kannára, akkor most még időben beszerezhetjük.

Készüljünk elő a metszésre is.

Amikor -2 °C fölé emelkedik a hőmérséklet, már elkezdhetjük a bogyós cserjék metszését, a hónap végén pedig a gyümölcsfákét is. A metszési munka az egyik legtöbb szakértelmet kívánó kerti teendő, így ha nem vagyunk biztosak magunkban, bízzuk inkább szakemberre.
Ebben az időszakban meg lehet metszeni pl. a szőlőt, az őszi málnát, a fügét vagy a lilaakácot is. A legtöbb gyümölcsfa esetében a tél második felében érdemes oltóvesszőket vágni. El lehet továbbá kezdeni a gyümölcsfák koronáinak ritkítását, az ifjító metszést a bogyósok (ribizli, egres) esetében, valamint a körte- és almafák metszését is.

A kiszáradt, elhalt fákat is ilyenkor jó kiszedni. A munkát a kártevők, a betegségek megelőzésével lehet folytatni, a február ugyanis a fatisztogatási feladatok hónapja is.
A beteg gallyakat le kell vágni, és éles késsel el kell távolítani a kártevők jól látható alakjait.
Érdemes időt fektetni a fák törzsének, ágainak tisztogatására is. Ez azért hasznos, mert a kéreg repedéseiben vészelik át a téli időszakot a gombabetegségek spórái és a kártevők tojásai.

A szakemberek szerint ugyan februárban már a tél utolsó heteit vészeli át az ember és a természet, de az időjárás ilyenkor még eléggé kiszámíthatatlan, mivel a hideg és az enyhe időszakok váltják egymást, emiatt a talaj hol fagyos, hol pedig felázott. Az enyhe időben sokan elcsábulnak és hozzákezdenek a szabadföldi ültetéshez és veteményezéshez, a szakértők mégis azt tanácsolják, hogy inkább fedett helyen, cserepekben vagy palántázó edényekben kezdjék el az ültetést, lehetőleg olyan helyen, ahol nincs fagy és sok a napsütés.
 

Készüljünk fel rá, hogy amint megérkezik a tavasz, a növényeink sok vizet fognak igényelni. Ha van a kertünkben esővízgyűjtő tartály, készítsük elő, és kezdjük meg az esővíz gyűjtését, így nem lesz szükség annyi vezetékes vízre az öntözéshez.
 

Mivel évről évre egyre több kártevővel kell szembenézniük a kertészkedőknek, ezért a tavaszi lemosó permetezésre is érdemes felkészülni.
Ellenőrizzük a permetezőnket, megfelelően működik-e, vizsgáljuk át a szűrőket, ha hibásak vagy piszkosak, akkor cseréljük ki vagy tisztítsuk meg. A mozgó részeket is ajánlatos megvizsgálni és beolajozni. A szelepgolyókat is érdemes megnézni, szükség esetén lecserélni, ill., amennyiben a szelepházak kopottak, azokat is cseréljük újakra.
Ha mindezzel készen vagyunk, tiszta vízzel próbáljuk ki. Szerezzük be szükséges permetszereket is.

Gondoljunk gyep egészségére is. A tél nem kedvez a fűféléknek, nem kapnak elég fényt, a sok csapadék miatt pedig terjedni kezdenek köztük a mohák és a gombák.
Ezért kiemelkedően fontos, hogy amint a természet ébredezni kezd a téli álmából, el kell végezni a gyepszellőztetést. Gereblyézéssel távolítsuk el az elhalt növényi részeket. Erre a célra megfelelő lehet akár egy fűgereblye is, de vannak erre megfelelő célszerszámok.
 

Ne feledkezzünk meg kertünk lakóiról sem! Amint vége a télnek, sokan elteszik a madáretetőket a következő téli időszakig, pedig a természet még ilyenkor nem éledt fel annyira, hogy madaraink kellő mennyiségű eleséget találjanak a szabadban. Ebben az időszakban a korán fészkelő madaraknak van a legnehezebb dolguk, nekik van a legnagyobb szükségük a táplálékforrásra. Mivel ez főként a magevőket érinti, érdemes továbbra is magokkal, almával feltölteni az etetőket, akár még április elejéig is. Az etetésük mellett az itatásukról is gondoskodjunk. Ha már enyhül az idő, kitehetünk ki nekik egy lapos, max. 2-3 cm magas tálkát vagy akár egy nagyobb cserépalátétet, melyet feltöltünk vízzel, és hagyjuk, hogy fürödjenek, tisztálkodjanak benne. A törődést meg fogják hálálni! smiley

 

 

 

Kapcsolódó termékek

© 2016 - 2022 KAMODY.hu